Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Beveilig je digitale huis en haard met OpenDNS

Het beschermen van je thuisnetwerk en daarmee alle computers, tablets en smartphones van je huisgenoten is tegenwoordig net zo belangrijk als goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. Als je zin hebt om je er in te verdiepen dan vind je voor thuis gebruik met een beetje googelen al snel tientallen oplossingen waarmee je direct aan de slag kunt.

Voor mij is de uitdaging om dit zo goedkoop mogelijk te doen. En bij die mogelijkheden zitten toevallig ook nog vaak de betere oplossingen.

Mijn grote favoriet is  OPEN DNS

Deze biedt naast de gratis versie ook betaalde oplossingen, dus als je tevreden bent of meer wilt dan zijn er voldoende mogelijkheden. Daarnaast kun je nog wat aanvullen met een aantal extra toepassingen die ik ook kort zal bespreken.

Met OpenDNS scherm je in één keer je hele thuisnetwerk af. Zonder er te diep in te duiken zorgt DNS ervoor dat je websites op het internet kan vinden. DNS mag je vergelijken met een grote catalogus of beter 'telefoonboek' waarin exact staat waar welke website te vinden is. Dus als je bijvoorbeeld nu.nl in je browser intypt dan gaat jou computer eerst bij een DNS aankloppen waar die website gevonden kan worden. Standaard maak je gebruik van de DNS van je internet provider. Daar is op zich niets mis mee, alleen is die ervoor gebouwd om alles door te laten wat jij opvraagt. Er is geen enkele filter of bescherming aanwezig. Dat mag wettelijk ook niet.

OpenDNS mag wel want je kiest er zelf voor en het biedt je wel bescherming. Je kunt bijvoorbeeld filters aanzetten zodat bepaalde (soorten) websites (tijdelijk) niet benaderbaar zijn. Ook voorkomt OpenDNS dat je onbedoeld door een typefout op een onveilige website terecht komt. En het houd de meeste malware aanvallen die via websites plaatsvinden tegen. OpenDNS stel je in op de eerste router via welke internet je huis binnenkomt.

OpenDNS is als het ware de buitenste muur om je thuisnetwerk die de eerste aanvallen kan tegenhouden. Om toch even je eigen firewall niet te vergeten noem ik deze ook even kort. De meeste consumentenrouters voldoen prima om de meeste aanvallen van buiten tegen te houden. Maar dat zijn aanvallen op jouw IP adres gericht. Wat OpenDNS doet is juist hetgeen wat jij opvraagt beoordelen en beveiligen. Een firewall houdt de aanvallen tegen die ongevraagd van buitenaf op je afkomen en OpenDNS beveiligd alles wat jij zelf oproept in je browser. En leert daarbij van iedereen die OpenDNS gebruikt om zo nog betere bescherming te bieden. Daar zit ook hun verdienmodel, doordat ze op deze manier zeer intelligente en veilige bescherming aan grote bedrijven kunnen bieden die daar dan wel voor betalen.

Met OpenDNS kun je heel ver gaan: van het blokkeren van enkele websites tot hele soorten websites uitsluiten en je kunt zelfs het verkeer tussen jouw computer en OpenDNS versleutelen, zodat het nog moeilijker is om het internetverkeer van jou te onderscheppen.  

Maar hoe dan ook, je kunt nog zo'n goede bescherming bouwen, gezond verstand blijft de belangrijkste beveiliging!

Het instellen van OpenDNS op jouw router kan door mij uitgevoerd worden, bel of mail voor een afspraak.